5 tévhit a fogápolással kapcsolatban, tévhitek a fogmosásról, tévhitek a fogorvoshoz járásról

Főoldal > 5 tévhit a fogápolással kapcsolatban

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 tévhit a fogápolással kapcsolatban


2023/04/14

Fogaink ápolás kiemelten fontos, nemcsak azért, mert esztétikájuk az egész arcunkat, tovább menően megjelenésünket befolyásolja, hanem azért is, mert fontos funkciójuk van a rágásban, és így az emésztésben, valamint a hangképzés következtében a beszédben. De vajon mindent tudunk fogaink megfelelő ápolásával kapcsolatban? Szakembereket kérdeztünk tapasztalataikról, és így összegyűjtöttünk 5 gyakori tévhitet a fogak ápolásával kapcsolatban.

5 tévhit a fogmosással kapcsolatban

#1. Attól, hogy erősebben dörzsölöd, nem lesznek tisztábbak a fogaid

Sok páciens fejében él az az elképzelés, hogyha erősebben dörzsöli a fogait fogmosáskor, az segít tisztábbá, fehérebbé varázsolni őket. Ez nemcsak hogy nem igaz, hanem épp az ellenkezője igaz: az erős dörzsölés nemhogy nem segít, hanem még kártékony is. A túl erős dörzsölés károsítja az ínyt, valamint kárt tehet a fogzománcban is. Ezért a drogériában állva érdemes nem a legerősebb, hanem sokkal inkább a leggyengébb sörtéjű, puha fogkefét választani. Nem erősen kell nyomni a fogkefét, hanem alaposan kell dörzsölni a fogakat, méghozzá mindenhol!

 #2. A fogak tisztításához nem elég a fogkefe

Egy másik nagyon gyakori tévhit, hogy ha valaki naponta kétszer megmossa a fogát fogkefe segítségével, azzal már mindent megtett fogai tisztán tartásának érdekében. A fogak megfelelő ápolása ennél jóval összetettebb folyamat. Először is nem elég napi 2-szer fogat mosni, a legjobb lenne egyenesen minden étkezés után megtisztítani a fogakat, hiszen a lepedék képződését csak így tudjuk megakadályozni. Másrészt viszont az alapos tisztításhoz, ahhoz, hogy minden felületet elérjünk a fogkefén túl fogselyemre is szükség van. Fogselymet nemcsak időszakosan, hanem napi rendszerességgel használni kell. A tökéletes tisztításhoz használt antibakteriális szájvizet is, hogy csökkentsd a fogszuvasodást okozó baktériumok terjedésének kockázatát!

 

#3. A fogfehérítő fogkrémek tényleg használnak?

A fogfehérítő fogkrémektől nem szabad csodát várni! A boltokban megtalálható, televízióban oly sokszor reklámozott fogfehérítő fogkrémek maximum a felületi foltok ellen működnek. A felületi foltok a fog külső rétegén található külső elszíneződések, amit az olyan italok fogyasztása okoz, mint például a kávé, vagy a vörösbor. Az ilyen típusú fogkrémek nagyon alacsony koncentrációban tartalmaznak hidrogén-peroxidot 8ez szükséges a fehérítéshez), általában 1% és 1,5% között. Sajnos az alacsony koncentrációk nem fehérednek túl a felületen. Tehát ha mélyen foltok vannak a fog belsejében, nem fogsz észrevenni sok változást a fogkrém használata után. A megoldást a fogászatokon végzett mélyen ható fogfehérítő kezelések jelentik.

 

#4. A fogászati kezelések tényleg fájdalmasak?

Rengeteg mindenféle rémhír terjed azzal kapcsolatban, hogy a fogászati kezelések milyen veszélyesek. Még a legkisebbek is tudják: a fogorvostól félni kell! Noha még sosem voltak fogászaton. Az igazság azonban az, hogy a nem kezelt fogproblémák jóval fájdalmasabbak, mint bármilyen kezelése. A modern orvostudománynak köszönhetően a legtöbb fogászati kezelés kisebb kellemetlen érzésekkel átvészelhető, a fogimplantátum véleményeket olvasva kiderül, hogy tényleg nem kell még egy ilyen komoly beavatkozásnál sem fájdalomra számítani. 

 

#5. Csak akkor kell fogorvoshoz fordulni, ha fájdalmat érzek?

A fentebb leírtakból is adja magát a helyzet: a fájó fog jobban fáj, mint bármelyik fogászati beavatkozás. érdemes tehát nemcsak akkor felkeresni a fogorvost, amikor a fájdalom már leviselhetetlen. Ha már a fogérzékenység szakaszában cselekszünk, rögtön jobban járunk, nagyobb eséllyel menthető meg a fog. A legjobb azonban, ha évente részt veszünk általános kivizsgáláson, fogkőleszedésen, prevenciós kezelésen. Gondoltad volna, hogy a fogszuvasodás a felnőtt lakosság 90%-t érinti? Ráadásul kezdetben teljesen tünetmentesen? Ha nem szeretnéd, hogy fájdalmas vége legyen a problémádnak, cselekedj időben! 
 
Egészség, életmód ÖnbizalomLegfrissebb cikkek


Így legyen a legpihentetőbb nyarad idény, nyaralás nélkül is
A nyár sokak számára egyenlő a pihenéssel, kikapcsolódással és a feltöltődéssel. Azonban nem mindenki engedheti meg magának, hogy nyaralni menjen, vagy egyszerűen nem szeretné elhagyni otthonát. Hogyan lehet tehát pihentető nyarunk anélkül, hogy elutaznánk? Íme néhány tipp, hogy a nyár idén is felejthetetlen legyen, még ha nem is hagyjuk el otthonunkat.
6+1 Tipp, hogyan kerüljetek szorosabb kapcsolatba a csapatépítőn
A csapatépítő programok nemcsak az együttműködést erősítik, hanem fantasztikus lehetőséget kínálnak arra is, hogy még szorosabb kapcsolatot alakítsatok ki csapattársaitokkal.
6 tipp, hogyan készülj az orvosi karrierre
Az orvosi pályára való felkészüléshez és sikeres karrierépítéshez szükséges hatékony tippek és lépések összegyűjtése segít abban, hogy az aspiráns orvosok magabiztosan léphessenek az előttük álló kihívások elé.
Hírek, érdekességek és újdonságok, amikről nem akarsz lemaradni

Az információ hatalom, az idő pénz! Miért maradnál le a legfrissebb információkról és újdonságokról? Rövid híreinkkel és részletes cikkeinkkel és útmutatóinkkal segítünk, hogy naprakész lehess!

Hozzásegítünk a sikerhez

Mit csinálnak a sikeres emberek? Hogyan veheted át a szokásaidat, és fejlesztheted a tulajdonságaidat és képességeidet? Miben rejlik a siker? Cikkeinkkel hozzásegítünk a sikeres élethez, legyen szó az üzleti vagy magánéletről.

Elkalauzolunk az üzleti világba

Hogyan lépkedhetsz feljebb a ranglétrán? Mi kell egy saját vállalkozás beindításához és sikeréhez? Hogyan növelheted bevételeidet, hogyan lehetsz jobb tárgyalópartner? Keresd cikkeink között a választ kérdéseidre!

Tippeket adunk egészséghez, életmódhoz

Hogyan hozd ki magadból a legtöbbet? Hogyan légy kirobbanó formában? Hogyan fejleszd kitartásodat, önbizalmadat vagy éppen türelmedet? Életmódról és egészségről szóló szakmai cikekkel várunk, amikkel egy új élet útjára léphetsz!

Kitekintő

Tudósítunk minden újdonságról, hírről és aktualitásról az üzleti élet, az önfejlesztés, az életmód és egészség területeiről, hogy biztosan naprakész lehess! Térj vissza hozzánk rendszeresen, hogy soha ne maradj le!