Kávézót nyitnál? Ezt az 5 dolgot gondold át előtte! A legfontosabb tudnivalók kávézó nyitása előttre

Főoldal > Kávézót nyitnál? Ezt az 5 dolgot gondold át előtte!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kávézót nyitnál? Ezt az 5 dolgot gondold át előtte!


2024/01/12
VN

Nemrég egy kedves barátom kitalálta, hogy ő annyira unatkozik, mi lenne, ha nyitnánk közösen egy kávézót…amiből „csak úgy dőlne a lé”. Próbáltam neki elmagyarázni, hogy nem olyan nagyon egyszerű ez, mint ahogyan ő gondolja, hiszen vannak azért nagyon fontos dolgok, amiket át kell gondolni a kávézó nyitása előtt!

Kávézó nyitása előtti tudnivalók

A kávézó nyitásához engedélyek kellenek

Kávézót nyitni csak kívülről nézve könnyű: néhány asztal mellé székeket teszel, egy nagy táblára ráírod, hogy kávé 500-ért, benyomod a gombot a kávéfőzőn, lötykölsz bele egy kis tejet, majd kockacukorral tálalod….Az igazság azonban az, hogy a kávézó nyitásához nagyon komoly engedélyek kellenek, konkrétan annyi dokumentumot kell beszerezned, mintha egy Michelin csillagos éttermet nyitnál, pedig ez csak egy sarki kávézó semmi extrával. Konkrétan még a csapból folyó vizet is be kell vizsgáltatni, legionella kockázatelemzés céljából.

 Kávézó nyitás, de miből?

Ha már a szükséges engedélyeknél tartottunk éppen, akkor csak mondom, hogy számos engedélyt bizonyos feltételek teljesülése - például eszközök megléte- mellett adnak csak oda. Egy kávézóban például elengedhetetlen személyzeti mosdó, vendégmosdó, valamint olyan eszközök, mint a kétfázisú mosogató, vagy megfelelő hűtőberendezés, még akkor is, ha csak 3 doboz tej van benne. És akkor még nem is vettünk csészéket, és egy deka kávénk sincsen, amit a gépbe töltenénk. Ha jól tudom az nem előírás, hogy milyen kávégéppel kell kávét főzni, ha akarunk kotyogóssal is lehet – sőt ez lehet egy helyi specialitás- csak ez sokkal lassabb, mint egy nagy teljesítményű, strapabíró kávéfőző.

 

A kávézó nyitása megéri?

Ha már a költségeknél tartunk, általános vállalkozási arany mondatként szokott elhangzani, hogy egy vállalkozás az első egy évben általában csak veszteséget termel, még akkor is, ha mindent jól csinálunk, sőt akkor a leginkább. Át kell gondolnod, hogy neked megér-e, célszerű könyvelővel, vagy egy olyan szakemberrel egyeztetni, aki tisztán átlátja a költségeket, és várható bevételeket is tud kalkulálni. 

 

Mikor éri meg a kávézó nyitása?

A kávézót akkor éri meg megnyitni, ha profitálni tudsz belőle, ha csak nem az a hobbid, hogy szabadidődben ilyenekre szórod a pénzedet. Mikor profitálhat egy kávézó? Egyszerűnek tűnik a képlet: ha a bevételek meghaladják a kiadásokat. De mikor történik meg ez? Ehhez komoly kiadás-bevétel kalkulációt kell csinálnod, önköltséget számolnod, elemezned a piacot. Össze kell szedned az összes kiadásodat, és csoportosítani két nagy kupacba: állandó költségek (hely bérlése, alkalmazottak fizetése, eszközök értékcsökkenése), és változó költségek (kávé, tej, cukor, sütemény). De nem elég az, hogy kiszámolod mennyi költséged lehet, ami az infláció, vagy a beszállító döntésére akármikor változhat, azt is meg kell becsülnöd, mennyi bevételed lesz.

 

Mennyi bevételem lesz, ha kávézót nyitok?

Hát ez nagyon sok mindentől függ. Ismerek egy helyet, ahol már a 3. vállalkozó nyitja meg a kávézóját 1 éven belül, azt hiszik, hogy nagyon jó üzletet kötnek, hogy kibérelhetik az egyik vidéki város központjában található helyet, kedvező áron, mert önkormányzati tulajdon. Majd azzal szembesülnek, hogy nincs bevétel. Tudod miért? Nem végeztek piackutatást. Vidéken nem iszik senki kávét. Pontosabban iszik, csak nem kávézóban, hanem otthon munka előtt, vagy a munkahelyén munka közben. Közös programként pedig az emberek egymáshoz mennek át, nem kávézóba, ha mégis valami különlegesre vágynak, akkor már inkább elmennek egy nagyobb városban, ahol nem csak egy kávézó van, hanem más is. A piackutatás legalább annyira fontos, mint a  költségek becslése.

 

Ezzel senkit sem a vállalkozásról, a kávézó, vagy más hely nyitásáról szeretnék lebeszélni. Csupán jelezném, hogy sok-sok dolgot át kell gondolni, mielőtt csak úgy nyitnánk egy szuper kávézót. Persze érdemes elkezdeni, mert ha nem kezdjük el, akkor sosem tudjuk meg, hogy sikeres lesz-e, de ésszel könnyebb! 
Pénzügy Siker ÜzletiLegfrissebb cikkek


A technológiai forradalom új hulláma 2024-ban az ipari területeken is
Ahogy a technológia folyamatosan fejlődik, az 2024-es labordiagnosztika új szintre emeli a vizsgálatok hatékonyságát és hozzáférhetőségét, hozzájárulva az ipari innovációhoz.
5 tökéletes nassolnivaló rendezvényekre- üzleti konferenciákhoz méltóan
Mindenki szereti a rágcsálnivalókat, igaz? A jól elhelyezett snack jelenléte a találkozó előtt néhány dolgot megtesz: felvidítja a résztvevőket, és hamarabb beindítja a találkozót, pozitív asszociációt hoz létre a résztvevők elméjében. Valamint a rágcsálnivalókkal az is együtt jár, hogy energiát ad az embereknek, amikor a legélesebben kell lenniük. Milyen rágcsálnivalóval készülj egy üzleti konferenciára? Adunk néhány remek ötlete (amik természetesen egészségesek is lesznek).
Kávézót nyitnál? Ezt az 5 dolgot gondold át előtte!
Nemrég egy kedves barátom kitalálta, hogy ő annyira unatkozik, mi lenne, ha nyitnánk közösen egy kávézót…amiből „csak úgy dőlne a lé”. Próbáltam neki elmagyarázni, hogy nem olyan nagyon egyszerű ez, mint ahogyan ő gondolja, hiszen vannak azért nagyon fontos dolgok, amiket át kell gondolni a kávézó nyitása előtt!
Hírek, érdekességek és újdonságok, amikről nem akarsz lemaradni

Az információ hatalom, az idő pénz! Miért maradnál le a legfrissebb információkról és újdonságokról? Rövid híreinkkel és részletes cikkeinkkel és útmutatóinkkal segítünk, hogy naprakész lehess!

Hozzásegítünk a sikerhez

Mit csinálnak a sikeres emberek? Hogyan veheted át a szokásaidat, és fejlesztheted a tulajdonságaidat és képességeidet? Miben rejlik a siker? Cikkeinkkel hozzásegítünk a sikeres élethez, legyen szó az üzleti vagy magánéletről.

Elkalauzolunk az üzleti világba

Hogyan lépkedhetsz feljebb a ranglétrán? Mi kell egy saját vállalkozás beindításához és sikeréhez? Hogyan növelheted bevételeidet, hogyan lehetsz jobb tárgyalópartner? Keresd cikkeink között a választ kérdéseidre!

Tippeket adunk egészséghez, életmódhoz

Hogyan hozd ki magadból a legtöbbet? Hogyan légy kirobbanó formában? Hogyan fejleszd kitartásodat, önbizalmadat vagy éppen türelmedet? Életmódról és egészségről szóló szakmai cikekkel várunk, amikkel egy új élet útjára léphetsz!

Kitekintő

Tudósítunk minden újdonságról, hírről és aktualitásról az üzleti élet, az önfejlesztés, az életmód és egészség területeiről, hogy biztosan naprakész lehess! Térj vissza hozzánk rendszeresen, hogy soha ne maradj le!